Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

3. SepsiBook: teltház, értő közönséggel

2024.06.13., csütörtök

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a 3. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. A négynapos rendezvényre közel 11 ezren látogattak ki, a résztvevők 80 programpontból és közel 50 kiadó könyvkínálatából válogathattak.

„Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan eljöttek a SepsiBookra, visszaigazolva azt, hogy szükség és igény van a könyvekre, az írott kultúrára. Visszajelzéseink szerint nemcsak sepsiszentgyörgyiek vettek részt, hanem Székelyföld minden szegletéből érkeztek, valamint a barcasági magyarok is szép számban jelen voltak. Jöttek gyermekes családok, idősebbek és fiatalok egyaránt, ami azért fontos, mert ez azt is jelenti, hogy minden korosztályt sikerült megszólítani. Számítottunk növekedésre a látogatottságot illetően, de minket is kellemes meglepetésként ért, hogy ekkorát ugrott a résztvevők száma, hiszen a tavalyhoz képest majdnem 45 százalékkal többen vettek részt” – osztotta meg Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, a SepsiBook programigazgatója.

„Igyekeztünk minél jobban bevonni a gyermekeket, kamaszokat a SepsiBookba, 20 osztálynak tartottunk előzetesen a könyvtárban ráhangoló tevékenységet, majd a rendezvény első két napján több mint 1500 diák vett részt a programokon, akik nagyrészt busszal érkeztek a helyszínre – ezúton is köszönjük a Multitrans támogatását ehhez. Több osztály döntött úgy, hogy használják az új bicikliutat, sokan jöttek gyalogosan és rollerrel is. Hálásak vagyunk a pedagógusoknak, hogy idén is elhozták tanítványaikat a rendezvényre. Külön örülünk annak, hogy délutánonként és hétvégén a gyermekes családok is szép számban kijöttek, és hosszabb időt tartózkodtak az eseményen. Az a tapasztalatunk, hogy azok az iskolások, akiket szervezetten vittünk a SepsiBookra, hétvégén kijöttek a családdal is, ami megerősíti, hogy lehet érzékenyíteni a fiatalokat a könyvek, az olvasás iránt, kíváncsivá válnak, visszajönnek” – mondta el ennek kapcsán Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, a SepsiBook gyermek- és ifjúsági programjainak a felelőse. Nemcsak Sepsiszentgyörgyről, hanem a megye több településéről – Kézdivásárhely, Árkos, Illyefalva, Bölön, Bodzaforduló, Szitabodza, Zágonbárkány –, valamint Brassó megyéből is hoztak pedagógusok szervezett diákcsoportokat.

„Már az első nap telt házzal működött a SepsiBook, a nyitónapon 3040 karkötő fogyott el, a legtöbben szombaton voltak, amikor 3125 látogatót regisztráltunk az egyébként ingyenes rendezvényen. 37 standon lehetett könyvet vásárolni, 8 magyarországi kiadó képviseltette magát, voltak román és angol nyelvű könyveket kínáló standok is, visszajelzéseink szerint a kiadók is elégedettek voltak” – számolt be Gombos Zoltán, az esemény koordinátora. Érdekességként osztotta meg: a fesztivál egyik támogatója, a Re|selecto jóvoltából közel fél tonna, azaz 433 kg alma fogyott el, amelyet ingyenesen biztosítottak a résztvevők számára. Szombaton több mint 90-en csatlakoztak a Fitness Tribe közösséggel együtt meghirdetett élményfutáshoz. Négy intézmény és egy civil szervezet összefogásával jöhetett létre a SepsiBook, a szervezők munkáját 38 önkéntes középiskolás diák segítette. „Nyilván a számok fontosak, de mégis azon van a hangsúly, hogy könyves élményekben gazdag SepsiBookot zártunk” – összegezték a szervezők.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogatta.

(forrás: https://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/)

Ünnepi megnyitó:

Megkezdődött a 3. SepsiBook!

Nádas Péter író nyitóbeszéde:

Tempi passati

A rendezvény honlapja:

sepsibook.ro

Fiatal közreműködők beszámolói:

Bookblog

Szemelvényes sajtóvisszhangok:

Könyvek által a világ

Ötven év után ismét Háromszéken járt Nádas Péter

Látogatói rekordot döntött az idei SepsiBook

Megnyitotta kapuit a harmadik SepsiBook

Generációkat összekötő könyvünnep

Vincze Bence Fb-bejegyzése

Tompa Andrea Fb-bejegyzése

André Ferenc Fb-bejegyzése

Dániel András Fb-bejegyzése

Antalka Ágota Fb-bejegyzése

Nádas Péter hivatásáról, a szépírásról

Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélgetett a 3. SepsiBook nyitónapján

„Az élethez hozzátartozik az olvasás. Ahogy eszünk, úgy olvasunk is” – beszélgetés Nádas Péterrel

Egy letűnt világ nyomában

Késztetések és kihívások

Nagy marhának adsz enni, Király!

Könyv mint szerelemgyerek

Kultúrák közvetítői

Farkas Árpádra emlékeztek

Késik, kelet-európai időszámítás szerint – Sánta Miriám, Sárkány Tímea és Nagy Zalán könyvbemutatója

Babaróka és Zsálya hercegnő bátorsága

Lányokról, apákról és hordozott örökségünkről

Szőcs Imre első kötetéről

Romsics Ignác: Azt szerettem volna megírni, hogy kell világforradalmat csinálni

Romsics Ignác egotörténelme: A világforradalmár falusi fiataltól az elismert értelmiségiig

Sajtószemle Borcsa János kötetbemutatójáról

Kálnoky Boris: Őseim földje

Műhelykonferencia az olvasásról – SepsiBook

A valóságos idő és az embereken átszűrt lenyomata

Tompa Andrea erdélyiségéről és életregényéről

Hogyan tehetjük érdekeltté a gyermekeket az olvasásban?

Versírásról üdén és szakrálisan

Új ablakot nyitni egy ismert házon

Markó Béla két élete

Videógaléria:

1. nap, 2. nap, 3. nap, 4. nap

SepsiBook Élményfutás

SepsiBook3: összefoglaló és visszatekintő

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve