Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2017. szeptember»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Irodalmi rosta: Egyed Péter könyvbemutatója

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Kedden, 2015. szeptember 29-én, 17 órai kezdettel könyvbemutató és beszélgetés színhelye lesz könyvtárunk Gábor Áron Terme.

A rendezvény meghívottja Egyed Péter kolozsvári egyetemi tanár, író, költő, filozófus, az Irodalmi rosta című, válogatott kritikákat, tanulmányokat, esszéket tartalmazó könyv (Polis, Kolozsvár, 2014) szerzője.

Az idén áprilisban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett szerző vonatkozó munkásságának 1976 és 2014 közötti időszakából szemléletes keresztmetszetet nyújtó, nemrég a Romániai Írók Szövetségének díjában részesült könyv bemutatóján meghívottunk beszélgetőtársa Bogdán László író. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.


 

A könyvről szóló szemelvények a kulturális sajtóból:

„... az erdélyi magyar irodalommal foglalkozó írások kerültek a kötetbe, ezen belül is saját generációja, az úgynevezett harmadik Forrás-nemzedék munkáival foglalkozott legtöbbet, például Mózes Attila, Bogdán László, Szőcs Géza vagy Balla Zsófia írásaival. A kritikák között vannak alkalmi írások, de a korszak irodalmára szélesebb kitekintést nyújtó kontextuális kritikák is. Sőt Egyed egy összevont műfajt is megalkotott: gyakran megesett, hogy egy-egy új könyv kapcsán hosszasan és mélyen beszélgetett a szerzővel, így a kritika és az interjú keveréke lett a kész írás.” (Varga László, Krónika)

„Érdekes megfigyelni, hogy Egyed számára, aki mindent tud a filozófiai hagyományról, és aki tud is annak nyelvén beszélni (…) mennyire fontos a személyes ismeretség. Azt lehetne hinni, a filozófus jól elvan az elvont fogalmak világában, és Egyed Péternek a költészete sem olyan közvetlen, hogy mást lehetne sejteni (prózájával, főleg a Madonnák, porban című regényével már egészen más a helyzet), és nincs szüksége a személyességre. Holott nem is tévedhetnénk nagyobbat: Balla Zsófiától Szőcs Gézáig, Darkó Istvántól Molnár Gusztávig, Dávid Gyulától Kántor Lajosig hosszan hosszú azoknak a névsora, akiket a szerző ismert vagy ismer, és a maga távolító módján büszke is erre az ismeretségre.” (Demény Péter, eirodalom.ro)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Sajtóvisszhang:

Megidézett irodalmi múlt

Fél évszázad irodalmunk mezsgyéjén

    

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro