Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2017. szeptember»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Módszertani nap a háromszéki közkönyvtárosoknak

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

Az idei év elején is megszervezte könyvtárunk a háromszéki közkönyvtárosok szakmai találkozóját és módszertani megbeszélését, amelyre 2017. január 30-án került sor intézményünk olvasótermében. A rendezvényen jelen volt a megyében dolgozó közkönyvtárosok közösségének számottevő része, valamint a házigazda intézmény módszertani szakirányító és képző munkatársai, olvasószolgálatának vezetője, illetve a könyvtár igazgatója. A rendezvényt a Romániai Közkönyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Egyesületének (ANBPR) Kovászna megyei tagszervezetével közösen szervezte a könyvtár.

A találkozó nyitányában az igazgató üdvözölte a jelenlévőket, illetve vázolta az általa vezetett intézmény tevékenységének, működésének legfontosabb tavalyi fejleményeit, történéseit. Ezt követően az olvasószolgálat vezetője ismertette az E’mese vár elnevezésű, kisiskolásoknak szánt, élményalapú olvasásnépszerűsítő programot és foglalkozásmodellt, amelynek működéséről tavaly Egerben, a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár által szervezett műhelytalálkozón és képzésen szerezhetett tudomást és ismereteket. Ugyanakkor meghívta a programban való részvételre a jelenlévőket, akik közül a felsőháromszékiek a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban szintén megvalósításra került programban már részt vettek vagy érdekeltek.

A rendezvény folytatásában a megyéből érkezett könyvtárosok beszámoltak az elmúlt esztendő tapasztalatairól intézményeik működését illetően, megosztották egymással és elemezték a pozitív és kevésbé pozitív történéseket, fejleményeket ezen a téren, véleményeket cseréltek és javaslatokat fogalmaztak meg a közkönyvtárak és fenntartó intézményeik, illetve közönségük minél hatékonyabb kapcsolatát illetően, valamint szakmai és a működési statisztikák elkészítésére vonatkozó újdonságokról értesültek.

A beszámolók tükrében megállapítható, hogy nagyrészt állandóság tapasztalható a könyvtárak látogatottságában, és biztató általában véve az új olvasók számának szinten maradása. A rendszeresen szervezett író-olvasó találkozók és gyermek- vagy családi programok, ifjúsági vagy színjátszó csoportokkal való foglalkozások továbbra is pozitív hatással vannak a könyvtárhasználatra. A könyvtárak zöme – a könyvtáros munkaköre, de esetenkénti kezdeményezőkészsége és lelkesedése révén is – fontos szerepet vállal és tölt be tevékenyen a település közművelődési életében.

Problémás maradt több helyen, hogy a közkönyvtárosnak szakmai tevékenysége mellett más munkafeladatai vannak a helyi önkormányzatok keretében, ezért az időbeosztást nem egyszerű a könyvtár javára fordítani, önként vállalt plusz ráfordítást igényel. A nyitvatartást a közkönyvtárak zömében sikerült rendszeressé tenni és igazítani a közönség igényeihez, a napszak vonatkozásában. Szó esett arról is, mennyire fontos a jó együttműködés az iskolákkal a közkönyvtár szolgáltatásainak kiteljesítésében.

A községi könyvtárak nagy része 1000 és 5000 lej közötti pénzalapból végzett vásárlások vagy belföldi és magyarországi testvértelepülésekről származó adományok fogadása révén gyarapította, illetve frissítette állományát. Jó hír az is, hogy vannak folyamatban lévő vagy befejezett, teljes vagy részleges könyvtárfelújítások a megyében, mi több, Előpatakon, hosszú évek passzivitása után, sikerült újjáéleszteni a közkönyvtári szolgáltatást.

Érdekes jelenségként körvonalazódik az elhangzottakból, hogy több helyen a Biblionet program révén kialakított internetező termeket használják már a diákok dokumentálódásra is, dolgozatírás tekintetében, vagy nyomtatásra veszik igénybe a felszerelést. A könyvtárosok néhány helyen bevezették, hogy számítógépen használni egy-egy irodalmi szöveg elolvasását követően lehet; a megoldás érezhetően jótékony hatással van a könyvtárhasználatra, és a gyermekek élményre is találnak a javasolt alkotásokban.

A szakmai találkozót közös ebéd követte, alkalmat adva a beszélgetés kötetlenebb folytatására.

      

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro