Nyitvatartás »
 
kereses a honlapon
 
 
«2017. szeptember»
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
 
 

 


 

A könyvről a borítóra kattintva olvashat.

 
 

 

A könyvtár fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

 
 
 
 

 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtár személyes jellegű adatok kezelésére vonatkozó engedélyének

száma: 18 915 / 2011.

 
 

 

 


 

Közönségtalálkozó és portrébeszélgetés Peer Krisztián költővel

küldje el barátjának ezt az oldaltoldal nyomtatása

42, ezzel a címmel jelent meg tizenöt év szünet után Peer Krisztián költő, forgatókönyvíró, dramaturg új verseskötete, amelynek sepsiszentgyörgyi bemutatójára és a szerzővel való találkozásra, portrébeszélgetésre a pulzART kortárs összművészeti fesztivál idei kiadásának keretében, 2017. augusztus 31-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor a Tein Teaházban. A meghívott beszélgetőtársa Fekete Vince költő, műfordító lesz.

„15 év telt el azóta, hogy Peer Krisztián hátat fordított a költészetnek. Utolsó verseskötete (Hoztam valakit magammal, Palatinus 2002) óta főleg különböző kocsmákban és színpadokon beszélt, számos drámát jegyez.

Visszatérő kötetében az alanyiság határait feszegeti, és barátnőjének, a 25 éves korában elhunyt Zsófinak emel oltárt. Előtte-utána versekben mutatja be a közös életüket és az önreflexió által körberajzolt hiányt, és páros lábbal rúgja be a borítón átsejlő nagymarosi otthon zöldre mázolt ajtaját. Az afterverseket felvágatlan oldalak rejtik, ahhoz, hogy az olvasó bejuthasson a legintimebb terekbe, fizikailag is erőszakot kell tennie a papíron. Peer azt mondja, véget ért a hosszú hallgatás, és vannak még tervei; visszatérését a könyv mottójának is tekinthető nyitóbekezdés foglalhatná össze leginkább: «Dehogynem veszhet el. / Dehogynem baj, hogy elveszett. / Dehogy veszhet el egészen.»”

A 42 a szerző 43. születésnapja és a lány halálának évfordulója előtt, idén, a Költészet Napjára időzítve jelent meg a Jelenkor Kiadónál. (A konyves.blog.hu nyomán) 

A Petőfi-, Déry Tibor- és Füst Milán-díjas Peer Krisztián 1974-ben született Dorogon, tizenévesen már publikált, húszéves volt, amikor, 1994-ben, első könyve, a Belső Robinson megjelent, a kötet közönség- és szakmai sikert aratott. Három év múlva újabb emlékezetes könyv, a Szőranya követte, 2002-ig a szerző még két verseskötettel jelentkezett (Név, 1998; Hoztam valakit magammal, 2002).

Sepsiszentgyörgyi közönségtalálkozója után, szeptember 1-jén, pénteken, 17 órakor Peer Krisztián csíkszeredai olvasóival is találkozik, a helybeli Kájoni János Megyei Könyvtárban, ahol beszélgetőtársa Tamás Dénes író, egyetemi oktató lesz. Mindkét közönségtalálkozónak támogatója a Szépírók Társasága (Budapest).

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Fotók a rendezvényről IDE kattintva.

 

Sajtóvisszhang:

Vissza a költészethez

Újrakezdésről, gyászról, önreflexióról

"Beszélget" halott szerelmével

© Copyright Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, 2012. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro