Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

El van bütülve - Salamon Ferenc könyvbemutatója

2023.10.04., szerda 18:00

2023. október 4-én, szerdán 18 órától SALAMON FERENC El van bütülve. Háromszéki szólások, kifejezések című könyve harmadik, bővített kiadásának bemutatójára kerül sor a könyvtárunkban.

A szerző beszélgetőtársa: TULIT ILONA, a T3 Kiadó szerkesztője és egykori tanfelügyelő.

SALAMON FERENC: helytörténész, tanár, 1948-ban született Sepsiszentgyörgyön. Középiskoláit szülővárosában végezte, tanári diplomát a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán szerzett, majd a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának hallgatója. Tanított Zágonban, Csernátonban, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégiumban, illetve a futásfalvi általános iskolában, amelynek igazgatója is volt.
Fő kutatási területe Háromszék és különösen Kézdivásárhely helytörténete.

El van bütülve című könyvével a szerző fő célkitűzése, hogy a székely szólások, szókapcsolatok is kerüljenek be az összmagyar nyelvhasználat vérkeringésébe. A több ezer állandó szókapcsolatot tartalmazó gyűjtemény bizonyítéka a székely ember hagyományőrzésének és -teremtésének, valamint annak, hogy a székely nyelvjárás, furfangos szólások is szerves részei a Kárpát-medencei magyar nyelvnek.

A harmadik, bővített kiadású, élőnyelvi gyűjtemény hiánypótló, népszerű és időszerű, emellett úttörő munka, hiszen a nyelvi elszürkülés folyamatában üdítően hat a székely ember beszédének természetessége, a székely nyelv sokszínűségének zamata. Az emberi életet a születéstől a halálig kísérő beszédfordulatok, a színes, képszerű nyelv az „íz, szín, csíny” mellett bölcsességet, erkölcsi tartást hordoz, és természetesen átszövi a kiadványt a háromszéki székelység sajátos világlátása, a furfang és a mókázó kedv.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

El van bütülve

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve