Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Holdanya unokája - Miklóssi Szabó István könyvbemutatója

2023.10.05., csütörtök 18:00

2023. október 5-én, csütörtökön 18 órától MIKLÓSSI SZABÓ ISTVÁN Holdanya unokája című regényének bemutatójára kerül sor a könyvtárunkban.

A szerzővel KIRÁLY ISTVÁN, a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó vezetője beszélget.

A Holdanya unokája című regény legalább annyira misztikus, mint amennyire megdöbbentő. Kiderül belőle, hogy sokszor az út nem mások, hanem önmagunk felé vezet. Ez az utazás átvisz a gyerekkor, a mesék, a szerelmes levelek, a diktatúra világán is, hogy elérkezzen végső céljához, vagyis önmagához.

Démenotar egy szanatóriumi szobában ébred, ám nem igazán tudja, miként került oda. Egy iskolai barátja segíti a beilleszkedésben, ami nem könnyű feladat. Az „intézet” ugyanis nem egy tipikus stresszklinika. Hamar kiderül, hogy a valóság különös átjárói találhatók meg az ódon falak között. Barátja segítségével Démenotar egy olyan utazásba kezd, amely túlmutat a szokványos pszichológia határain, feltárja előtte az emberi létezés mélyebb összefüggéseit.

MIKLÓSSI SZABÓ ISTVÁN 1977-ben született Sepsiszentgyörgyön; jelenleg is ott él. 1997-től közöl, előbb verseket a Háromszék napilapban, majd tárcákat és novellákat az egykori Romániai Magyar Szó Színkép mellékletében és a kolozsvári Szabadság napilapban. 2001-től rendszeresen közlik novelláit a Látóban, a Helikonban, a Tiszatájban, az Irodalmi Jelenben, a Székelyföldben, valamint a Várad folyóiratban. 2016-tól az irodalmat népszerűsítő Olvaskola online olvasófórum alapítója és működtetője, a 2021-ben indult Háromszéki Kortárs Szépírók online fórum ötletgazdája.

Kötetei: Patkányugró (2005), Purgatórium (2013), Testfüggőség (2019), Gyémántmozaik (2021), Holdanya unokája (2023).

Sajtóvisszhang:
Diktatúráról, egy gyermek szemével

Fotó: Hlavathy Károly

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve