Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz

Forrás: cultura.hu

„A Dominó gyönyörű. Van szaga és színe. Büdös és rózsaszín.” Utazások Kelet-Európában – Bukovina, Galícia, a Balkán, a Kárpátok és a Kaukázus tájain.

Kiss Noémi szenvedélyes utazó, azok a vidékek érdeklik, ahová csak kevesen jutnak el. Nem a látványosságokat keresi, nem a turisták által látogatott helyekre megy. A bukovinai utazásra magával viszi az Illustrierte Führer durch die Bukowina című, 1901-ben kiadott könyvet, amelyet egy svájci kisváros antikváriusától kapott, Albániába pedig Edith Durham High Albania című, 1909-ben megjelent, és azóta számtalan kiadást megért útikönyvével indul. Máskor Paul Celan versei, Bruno Schulz elbeszélései vagy Andrzej Stasiuk könyvei segítik a tájékozódásban.

„A magyar–ukrán határra érve Beregsuránynál ezúttal alig várakozunk. A benzincsempészek és a cigarettások a másik irányból, szemből jönnek. Kipakoltatják és visszaküldik őket Ukrajnába. Gyorsan fogy a sor. A határőrök igyekeznek, hamar eltüntetik a csempészeket, azok irdatlan hangon kiabálnak. Hiába mondják, hogy a rokonok sokat cigiznek, Pesten drága a cigaretta! A határőr arca meg sem rezzen. Nem elég meggyőzőek. Pedig ők igazán nagyvonalú emberek, huszonhat kartont visznek ajándékba. A munkácsi piacon vásárolták, mind zárjegyes, kérem! Adót fizetünk! A jókat megbüntetik a határon?”

Kiss Noémi megismerni és megérezni szeretné Kelet-Európa, Bukovina, Galícia, a Kárpátok és a Kaukázus tájait. A micsen és a ciorbă de burtăn keresztül kóstol bele a bukovinai életbe, beszédbe elegyedik az ott élőkkel, az albániai hegytetőn figyeli a család életét, akik a kőház melletti trafikot üzemeltetik, Tbilisziben elfogadja egy orvosnő meghívását egy kávéra és egy masszírozásra, fogast ebédel a palicsi Vigadóban, és találkozik a világ legcsúnyább nőjével az ungvári Dominó kocsmában.

Kiss Noémi könyvének Kelet-Európája érzékeny, sokhangú, ellentmondásosságában izgalmas és maradandó terület; egyszerre múlt és jelen. Írás és felejtés. Nyomok és gyomok. A figyelem hozza elő a kopottas díszletekből a történelmi csillogást, és teremt távlatokat a jelenkori szűkösségben. Nyitottsága teszi hitelessé, csakis ennek köszönhetően hisszük el neki, hogy nemcsak a világ legszebb és legrondább nője, de a közepe is Ukrajnában van.

A Rongyos ékszerdoboz első kiadása a Darmstadti Irodalmi Akadémián 2015 júniusában a hónap könyve volt.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve