Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Pavel Șușară Sissi című könyvének bemutatója

2019.01.15., kedd 18:30

A Román Kultúra Napja alkalmából kettős könyvbemutatóra és beszélgetésre kerül sor kedden, 2019. január 15-én 18:30 órától, a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. PAVEL ȘUȘARĂ Sissi című rendhagyó verskötetéről és annak magyar kiadásáról beszélget a szerzővel és DEMÉNY PÉTER költővel, íróval, a kötet fordítójával Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója.

A 2013-ban a bukaresti Tracus Arte Kiadónál megjelent kötet magyar fordítása 2018-ban készült el, a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában olvasható. A bánsági származású író, költő nagyszabású poémája „posztmodern óda a népszerű királynőhöz”, lírai versbetétekkel, gazdag önéletrajzi utaláshálóval, amely kirajzol egy markáns közép- és kelet-európai életérzést, közösségtudatot is, történeti és mai értelmezésben egyaránt – mindezt egy kiadós, Sissinek címzett, elküldetlen, fiktív levél soraiban. A különleges koncepciójú és formátumú könyv vizuális anyaga is sajátos: küldeményművészeti (mail art) illusztrációit Mircea Bochiş képzőművész jegyzi.

A rendezvényt a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Lector Kiadó szervezi, partnerségben a Romániai Képzőművészek Szövetségének sepsiszentgyörgyi tagszervezetével és a Tein Teahouse tea- és kávéházzal.

Pavel Șușară (1952, Bănia, Krassó-Szörény megye): művészettörténész, monográfus, költő, publicista és író, a Román Akadémia mellett működő Művészettörténeti Intézet kutatója. Tagja a Romániai Írók Szövetségének, a Műértők Nemzetközi Szövetségének, a Szabad Európa Rádió volt munkatársa, a Romániai Művészeti Értékbecslők Egyesületének elnöke. Íróként 1978-ban debütált az Almanahul literar-ban közölt versekkel, szakíróként pedig az 1980-as évek elején, az Arta nevű folyóiratban megjelent, művészeti témájú írásokkal.

Több vers- és prózavers-, valamint rövidpróza-kötet szerzője, emellett Corneliu Babáról szóló, francia és román nyelvű kiadásban megjelent monográfia, gyermekvers-kötet és televíziós krónikáit egybegyűjtő könyv is fűződik nevéhez.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen!

Fotók: Toró Attila

Sajtóvisszhang:
Sissi-szimfónia
Levél Sissinek

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve