Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Préda Barna: Azok az évegcsűri legények

2018.10.18., csütörtök 18:00

Préda Barna Azok az évegcsűri legények. Zalánpataki történetek című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatójára kerül sor csütörtökön, 2018. október 18-án 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, az idei Székelyföld Napok rendezvénysorozatában.
A szerző beszélgetőtársa a rendezvényen a könyv lektora, dr. Péter Sándor. Közreműködik Préda Jenő rangidős zalánpataki muzsikus. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

„Kezdetben volt az üvegcsűr, ahogyan itt mondják, évegcsűr. S hogy ez mi fán terem, arról bővebben szólt Préda Barna, a fiatal zalánpataki turisztikai mérnök előző, tulajdonképpen első könyvében. Az én falum, Zalánpatak című, megejtően szép munkájában tisztázta, mi is vonzotta ide hajdanán az első telepeseket, miként ragadtak itt, s óvták évszázadokon át ezt a kevésbé ismert, éppen ezért félelmetesnek tűnő tájat. (...) Kerültek ki innen jeles személyiségek, különösen a két háború idején mutatkozott meg, milyen is a roppant nehéz munkavégzésre felnövekedett erdőlakó. (...)
Zalánpatak viszont kiváló példa arra is, hogy ahol a baj megterem, nem hiányozhat a humor sem. Az ember addig érzi jól magát, legalábbis itt, ebben az erdőrengetegben, amíg naphosszat, sőt, éjszaka is dolgozhat, pihenésként pedig szórakozásra adja fejét, s ez nem mindenkor jelentette a zenés-táncos mulatozást, hanem inkább egymás ugratását, megviccelését, kitalált történetek mesélését. (...) Ezekről az emberekről, ezekről az esetekről szól Préda Barna második könyve. Egyszerű, de tanulságokban gazdag, rövid, szinte legendákká vált események ezek, bemutatnak, felmutatnak egy olyan világot, amelyben nem könnyű élni, de az életet éppen ezek az önnön körükben kitermelt vidám, egymásra nagyon figyelő, egyáltalán nem bántó, megesett történetek teszik szebbé, elfogadhatóbbá.” – írja dr. Péter Sándor a könyv előszavában.

A szerzőről:

Préda Barna Zalánpatakon született 1992-ben, földműves családban. Az elemi iskolát szülőfalujában, az általános, illetve a középiskolát pedig Hargita megyében, a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban végezte. Egyetemi végzettséget Sepsiszentgyörgyön szerzett, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatán, ahol 2014-ben diplomázott, a kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtanából. Jelenleg a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa. Szabadidejét szülőfaluja múltja, jelene tanulmányozásának és a település fejlesztése elősegítésének szenteli. Ebbe a törekvésbe illeszkedik most bemutatásra kerülő könyve mellett a 2017-ben megjelent falumonográfiája (Az én falum, Zalánpatak), illetve az általa létrehozott zalánpataki falumúzeum, valamint a Zalánpatak Falumúzeumért Egyesület is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen!

Sajtóvisszhang:
A falu emberei

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve