Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Találkozásra várva - Orbán László könyvének bemutatója

2019.02.05., kedd 19:00

Orbán László (1918–2013) pápai prelátus, nyugalmazott esperes-plébános utolsó éveinek naplójegyzetei jelentek meg Találkozásra várva címmel a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában. A könyv sepsiszentgyörgyi bemutatója lesz kedden, 2019. február 5-én, 19 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, Gyergyóremete Polgármesteri Hivatala, a Verbum Kiadó és a házigazda intézmény szervezésében.

A kötetet bemutatják annak szerkesztői, Daczó Katalin újságíró és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete község polgármestere, valamint Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője.

Orbán László harminchét éven át teljesített papi szolgálatot Gyergyóremetén, a kötet a 2005 és 2011 között született feljegyzéseit teszi közzé.

„Msgr. Orbán László prelátus, nyugalmazott esperes-plébános Bélafalván született 1918. január 25-én. A csíkszeredai római katolikus főgimnáziumban tanult, 1943-ban Kolozsváron Márton Áron püspök szentelte pappá. Gyergyócsomafalván 3, Csíkszeredában 1, Bátoson 1, Kézdialmáson 18 és Gyergyóremetén 37 évig végzett papi szolgálatot. Az 1950-es évek elején a Duna-csatorna építésére hurcolták, majd 1956-ig kényszerlakhelyre internálták.
Szigorú plébános, kiváló szónok, művelt, a művészetek és a sportok iránt érdeklődő és azokat művelő, fafaragó, síző, orgonán és hegedűn játszó, lovagló pap volt. 2013. március 10-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Évekig készült erre a Találkozásra. Ez a készülődés bontakozik ki utolsó éveinek naplójegyzeteiből is.” – olvasható a kötet fülszövegében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Találkozásra várva

Találkozás a javából (Orbán László emlékiratai a könyvtárban)

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve