Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Tove Ditlevsen: Gyerekkor, Ifjúkor, Függés (trilógia)

Forrás: konyvesmagazin.hu

A három kötet időrendi sorrendben követi egymást, és az egyes könyveken belül is kronologikusan halad előre a cselekmény. Az első kötet, a Gyerekkor az egyes szám első személyben megszólaló elbeszélő iskoláskora előtti időkben indul, a harmadik rész végén pedig harmadik házasságának tragikus végén látjuk háromszor elvált, sok mindent túlélt, háromgyerekes anyaként.

Bár a trilógia darabjait értelemszerűen a főhős-elbeszélő személye fűzi össze legerősebben, az eseményeknek hátteret adó város, Koppenhága is fontos összekötő elem. Megegyezik a három regény elbeszélői hangja is, az a keresetlen természetesség és csodálatra méltó őszinteség, mellyel a Tove nevű elbeszélő végigkalauzol élete boldog és pokoli epizódjain.

Az elbeszélésmódon minduntalan nyomot hagy a költő Ditlevsen, amikor elgondolkodtató metaforáival árnyalja az egyébként folyamatosan és lendületesen olvasható szöveget. A három különálló regényt mindezeken túl összekötik még azok a visszatérő, az író saját korában nagyrészt tabunak számító témák, mint az abortusz, a férfiaknak való kiszolgáltatottság, a frigiditás vagy az alkotás és a női lét összefüggései.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve