Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Zalka Csenge Virág: Hétlábú ​paripák és jó boszorkányok

Forrás: moly.hu

A Hétlábú paripák és jó boszorkányok Csíkszentdomokos mesevilágából ad izgalmas válogatást.Főként Albert András (1905-1949) és Sándor Márton (1883-1978) volt az eredeti mesélő (illetve egynél Zsók János (1899-1942)), akik a népmesék megszokott elemeit (királyfi, királylány, sárkány, ördög, boszorkány, tündérország) meglepőbb és érdekesebb köntösbe bújtatva varázslatos történeteket szőttek, amiket sajátos nyelvi ízzel adtak elő. A történeteket Belatini Braun Olga gyűjtötte Erdélyben az 1940-es években, majd 2013-ban Dr. Benedek Katalin tette hozzáférhetővé az Estefia, Éjfélfia, Hajnalfia című kötetben, amelynek pontosan rögzített és lábjegyzetelt szövegei elsősorban a kutatókat célozzák.
Zalka Csenge mostani válogatása azonban a szélesebb kortárs közönségnek szól: a kötet mai nyelven megfogalmazott, de az eredeti mesék ívét és zamatát híven őrző darabjait bárki örömmel mesélheti vagy olvashatja.

Leginkább a kalandos jelleg az uralkodó, a szereplők többször is alászállnak az Alvilágba, átverik az ördögö(ke)t, vagy épp elutaznak Tündérországba, megmentik a bajba jutottat (aki itt hagyományosan a királylány/feleség), hőssé válnak (ami gyakran úgy nyilvánul meg, hogy a szegény emberből királyfi vagy gazdag ember lesz), de emlékezetesek a boszorkány- és táltosló-ábrázolásai, valamint a varázslatleírásai (még egy varázspárbaj is szerepel az egyikben!), és a hőst segítő állatok is nagy hatást gyakorolhatnak az olvasóra.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve