Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

A KÖZ valósága: Bodó Barna kettős könyvbemutatója

2021.09.15., szerda

Kettős könyvbemutató színhelye lesz könyvtárunk Gábor Áron-terme 2021. szeptember 15-én, szerdán, 18 órakor. Bodó Barna köz- és szakíró, egyetemi oktató Jelenségek szélzúgásban című, oktatáskutatási tanulmányokat tartalmazó könyvéről dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi docens, Meggyötört valóság című, válogatott publicisztikai írásokat közlő kötetéről pedig Váry O. Péter újságíró, közíró beszélget a szerzővel.

Bodó Barna 1948-ban született Sepsiszentgyörgyön, Temesváron él. Újságíró, politikus, politológus, egyetemi docens, ismeretterjesztő szakíró, közíró. 1980 óta húsznál több önálló kötete jelent meg magyar és román nyelven, amelyek – zömmel esszék és tanulmányok formájában – a szerző főbb kutatási területeiről merítik témájukat: szórványhelyzet, interetnikus kapcsolatok, regionalizmus – határmentiség, kisebbségpolitika. Jelenleg a kolozsvári Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, a Kisebbségi Szórványkutató Központ vezetője.

A bemutatásra kerülő könyvekről:

Meggyötört valóság (Irodalmi Jelen Kiadó, Arad, 2020)
„21 évnyi újságírói, közírói és szépírói gyakorlatot magam mögött hagyva kerültem 1990-ben a kisebbségi politizálás forgószínpadára. Az írást nem adtam fel, természetesen, de a született szövegek jelentős része a közélet közvetlen kihívásaira adott válasz volt. Ezért évekig úgy gondoltam, hogy ezeket a szövegeket nem gyűjtöm kötetbe. Újraolvasva a szövegeket, ma már nem ezt vallom. Bő másfél évtizede csak civil szervezeti keretekben vállalok közéleti feladatot, nem maradtam ki a közbeszédből, csak a nézőpont lett egyértelműbb. Ugyanis, belátjuk vagy sem, a politikusi véleményalkotás mögöttesét behálózza a személyes érdek, a tisztségben maradás szándéka. Az a politikai tisztségviselő, aki nem ragaszkodik tisztségéhez, az nem veszi komolyan feladatát. A civil viszont személyes érdek nélkül áll ki ügyek és személyek mellett, mert neki a lelkiismeretén kívül csak az a közösség parancsol, amelyet közvetlenül szolgál, minden feltétel nélkül. Ezen civil szemlélet jegyében vettem elő két évtized publicisztikáit, olvastam újra a szövegeket és azt mérlegeltem, hogy van-e mai üzenete egyik vagy másik írásnak. (…)” (A kötetnek a szerző által jegyzett fülszövegéből)

Jelenségek szélzúgásban (Europrint Kiadó, Nagyvárad, 2020)
A kötet az oktatáskutatás területén három fontos – részben összetartozó – témakörhöz ad fontos összegzéseket. Ezek: 1) a Bolyai Egyetemért folytatott politikai harc egy oktatástörténeti fejezetének dokumentatív (és kronologikus) összefoglalója; 2) az iskolaválasztás és identitás kérdéseinek az összefüggése szórványban (elsősorban Arad és Temes megyei iskolákban, településeken); 3) esettanulmányok az oktatási intézmények jogi-közigazgatási helyzetét illetően.

A rendezvényre az érvényes járványügyi intézkedések betartásával kerül sor. A maszk viselete és a távolságtartás kötelező.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtóvisszhang:
Feladatokban gondolkodó reneszánsz ember
Aggasztó jelenségek

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve