Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Felolvasóest és irodalmi kávéház a könyvtárban

2021.09.18., szombat

Valóban élményutazás volt mindannyiunk, szervezők és remélhetőleg a közönség számára is a szeptember 18-i, szombat délutáni-esti, 20. század eleji kávéházi hangulatot idéző többfelvonásos rendezvényünk, amelynek könyvtárunk volt a helyszíne.

Az idei sepsiszentgyörgyi Őszi Vásárhoz kapcsolódó Kulturszüret sorozatba illeszkedő programunk során önkéntes lányok és fiúk öltötték magukra Tordai Hajnal tervezőművész korhű jelmezeit (a városban működő Liszt Intézet társrendezvényeként és partnerségével), és a főtéren sétálva, szórólapokat osztva hívták be a közönséget a 17 órakor kezdődő felolvasóestre, az azt követő kvízjátékra és filmvetítésre.

Az irodalmi kávéházat és a felolvasóestet Szonda Szabolcs könyvtárigazgató nyitotta meg, majd a felolvasni kívánók időrendben Kosztolányi Dezső, Gunda Béla, Reményik Sándor, Márai Sándor, Csáth Géza, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc és Babits Mihály műveiből osztottak meg a közönséggel teljes verseket, novellákat, publicisztikai írásokat vagy azok részleteit. A kvízjáték oldottabb formában idézte meg a korhangulatot, ennek során nyolc kéttagú csapat vetette össze tudását. Az estet filmvetítés zárta, Fekete Ibolya rendező Anyám és más futóbolondok a családból című alkotása ugyancsak a 20. század elejének világát tükrözte.

Köszönjük a társszervezői együttműködést a Liszt Intézetnek, a kellékeket a Tamási Áron Színháznak, a hangulatos süteményasztalt a Flour Power cukrászdának, a fotókat pedig Kövér Henriettának, akinek beöltözött önkéntesként sikerült igazán jó pillanatképeket készítenie. Köszönjük a felolvasást azoknak a diák önkénteseinknek, akik vállalták ezt a hozzájárulást is rendezvényünkhöz.

Végül, de nem utolsó sorban, köszönjük mindazoknak, akik eljöttek irodalmi kávéházunkba, illetve kollégáinknak a szervezőmunkájukat, lelkesedésüket. Bízunk abban, hogy emlékezetes, jó tapasztalat marad számukra a kulturális időutazás!

***

***

Élményutazás a 20. század elejének irodalmi birodalmában: „Meginnék asztalomnál egy langyos, esti kávét” címmel Ady, Babits, Karinthy, Kosztolányi, Márai és szerzőtársaik, valamint századeleji erdélyi költők, írók, így többek között Áprily, Berde Mária, Dsida, Karácsony Benő, Tamási alkotásaira alapozó felolvasóest helyszíne lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár 2021. szeptember 18-án, szombaton délután és este.

Az idei Őszi Vásárhoz csatlakozó Kultúrszüret programjába illeszkedő rendezvényt 16:30 órakor a főtértől a könyvtárig tartó, Tordai Hajnal tervezőművész korhű jelmezeit bemutató felvonulás vezeti fel, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet társszervezésében.

Ezt követően, 17 órától 19 óráig a jelzett szerzőktől származó, kedvenc szövegeikből olvashatnak fel az érdeklődők a könyvtárban, legtöbb öt percben, egymást váltva, irodalmi kávéházi hangulatban.

Várjuk a felolvasni szándékozók előzetes jelentkezését szeptember 17-én, pénteken 12 óráig a 0267-351-609-es telefonszámon (naponta 9 és 15 óra között) vagy a biblio@kmkt.ro címen. Jelentkezéskor kérjük közölni a felolvasandó mű címét, szerzőjét és a felolvasás időpontját a jelzett intervallumban (17–19 óra).

Kérésre tudunk ajánlani szöveget, illetve a helyszínen előkészített könyvekben is lehet keresni azt.

Rendezvényünk 19 órakor a témaköréhez kapcsolódó irodalmi-kulturális kvízzel folytatódik, 2-3 fős, előzetesen összeállt vagy a helyszínen kialakuló csapatok számára, amelynek győztesét díjazzuk.

A programot témájában a századelőt érintő magyar film 20 órakor kezdődő vetítése zárja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a sajátos korhangulatot felelevenítő rendezvényünkön!

*A rendezvényre az érvényes járványügyi intézkedések betartásával kerül sor. A maszk viselete és a távolságtartás kötelező!

Sajtóvisszhang:
Időutazás négy felvonásban
Békeidőre sóvárogtak
A mai ízlést formáló nosztalgia divatbemutató Sepsiszentgyörgyön

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve