Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Az olvasás kalandja

Év eleji beszélgetés a megyei könyvtár igazgatójával

Az elmúlt esztendő eredményeiről és tapasztalatairól, valamint terveikről és elképzeléseikről faggatjuk a Háromszéken működő kulturális intézmények vezetőit. Elsőként Szonda Szabolccsal, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójával sikerült minderről elbeszélgetnünk.

– Igazgató úr, milyen évet zárt az ön által vezetett intézmény?
– Véleményem szerint sikereset, hiszen mind a könyvtárhasználat, mind a kulturális rendezvényeink tekintetében meg tudtuk őrizni az előző évek jónak minősíthető szintjét. Ez a számok tükrében pedig azt jelenti, hogy a hozzánk beiratkozott 9078 olvasó közel 70 ezer alkalommal vette igénybe a szolgáltatásainkat 2017 folyamán. Ugyanakkor az állományt is az utóbbi időben megszokott mértékben, 4000 körüli dokumentummal tudtuk bővíteni, mindvégig szem előtt tartva, hogy minket nemcsak az olvasás kedvéért, hanem kutatási és ismeretgyarapítási céllal is felkeresnek. Ennek az elvárásnak viszont nem lehet csupán a könyvek által megfelelni, hanem újságok, folyóiratok, elektronikus dokumentumok és digitális lelőhelyek hozzáférését is biztosítani kell. Az eredményeink közé soroljuk továbbá a régi számítógépek korszerűbbre cserélését és egy nagy teljesítményű, a digitalizáláshoz elengedhetetlen szkenner, új katalógusszoftver megvásárlását, megújult honlapunkat, illetve az általunk részben vagy teljesen önerőből megszervezett 49, valamint a nálunk otthonra talált 23 irodalmi és művészeti rendezvényt, köztük író–olvasó találkozót, kiadói estet és könyvbemutatót, melyek során a közönség figyelmét szintén a könyvekre irányíthattuk.

– Különféle tevékenységekkel vonzzák bea legfiatalabb olvasókat.
– Fontosnak tartjuk az utánpótlás, tehát a leendő olvasóközönség idevonzását, ezért nagy hangsúlyt fektettünk és fektetünk a különböző korosztályhoz tartozó gyerme­keknek szóló könyvtári tevékenységek szervezésére. Ezek ugyanis a könyvtárhasználat megszerettetését, valamint az olvasáskészséget, a szövegértést, illetve -értelmezést segítik elő. A Könyvkelengye például a legkisebbeket, míg a Varázskuckó, valamint a mozgókönyvtár az óvodásokat és a kisiskolásokat célozza meg, és a Csodalámpa szintén elemistáknak szervezett vakációs foglalkozás. Az Adventi történetek viszont már a 14–15 éveseknek is szól. Közkedvelt a csernátoni múzeumban idén nyáron immár hatodik alkalommal megszervezésre kerülő vetélkedő. Ennek nyertesei olvasó- és kézművestáborban vehetnek részt ugyanott. A munkánk során tapasztaltak alapján pedig kijelenthetem, hogy minden ellenkező, általánosító vélekedés ellenére a gyerekek ma is meglepően pozitívan tudnak viszonyulni az olvasáshoz.

– Mi ennek a titka?
– Megfelelő korban a megfelelő kötetet kell adni a gyerekek kezébe, hiszen ezzel tágra nyitjuk előttük a könyvekben rejlő csodálatos világ kapuit. A jó olvasmány működésbe hozza a képzelőerejüket és megismerési vágyukat. Felfedjük előttük az olvasás kalandjának egyedi lehetőségeit, és így ez akár nélkülözhetetlenné is válhat a számukra. De csak akkor, ha az egyszer felkeltett képzelőerőt, megismerési és kalandvágyat folyamatosan táplálni tudjuk. És ez talán az igazi kihívás, hiszen elkötelezettséget, leleményességet és sok türelmet feltételez.

(Székely Hírmondó, 2018. január 10. Szerző: Bedő Zoltán)

http://www.hirmondo.ro/kultura/az-olvasas-kalandja/

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve