Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Mindenki másképp gyászol: Jászberényi Sándor könyvbemutatója

2023.11.15., szerda 18:00

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR író lesz könyvtárunk vendége 2023. november 15-én, szerdán 18 órától azon a könyvbemutatón, amelynek tárgya vendégünk legutóbbi, Mindenki másképp gyászol című regénye.
Meghívottunkat MIKLÓSSI SZABÓ ISTVÁN író kérdezi, beszélgetésük témája nemcsak a jelzett kötet lesz, hanem az ukrajnai és a gázai hadi helyzet is.

Ehhez illeszkedik az az alkalmi fotókiállítás is, amely a jelzett hadszíntereken a szerző által készített felvételekből áll össze, és amely megtekinthető a bemutató alkalmával.

A bemutatásra kerülő könyvről:
"Azt írja, senki nem jut haza egy háborúból, mert nem azok jönnek vissza, akik elmentek. Azért tudhatja, mert ő sokadjára ment el. Jászberényi Sándor azon nagyon kevés magyar író egyike, aki odasiet, ahonnan mások elrohannak. Az ennek köszönhető radikális tapasztalatnak köszönhetjük különleges szövegeit, amelyek világlóan mutatják a könyörtelenséget, az emberi szenvedést, az elgondolhatatlan üresedést. Leginkább talán azt: ha elkezdték, az érintettek életében már sohasem ér véget. Azt is írja, álmodsz majd, ha eleget voltál a fronton. Nehéz az igazsággal elbírni.
Ezért kell ezt olvasni
." (Pető Péter)

Jászberényi Sándor: író, riporter, haditudósító újságíró, 1980-ban született Sopronban. Tudósított többek között a darfúri konfliktusról, a jemeni szeparatista mozgalmakról, a 2009-es Öntött ólom hadműveletről a Gázai övezetben, a nigériai lepra- és tuberkulózis-járványról, a 2011-es egyiptomi forradalomról és a líbiai polgárháborúról. Jelenleg az ukrajnai és a gázai hadszíntérről tudósít.
Íróként 2001-től publikál rendszeresen rangos folyóiratokban. Első novelláskötete, az azóta új kiadást is megért Az ördög egy fekete kutya jelentős nemzetközi sikereket aratott: megjelent az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Franciaországban, Szerbiában. A szerzőt Kirkus- és PEN-díjra jelölték érte. A lélek legszebb éjszakája című, második novelláskötete Libri Irodalmi Díjban részesült, a könyv szintén megjelent az Egyesült Államokban és Indiában.

Legutóbbi kötetei: A varjúkirály – Nyugati történetek (2021, máig három kiadást ért meg); Tíz év háború (2022); Mindenki másképp gyászol (2023).
Cikkeiért 2005-ben Szabad Sajtó-díjat, 2007-ben Minőségi Újságírásért Díjat, 2009-ben Junior Prima díjat kapott. Kritikusai szerint a legkevésbé sem folytatja a magyar vagy a közép-európai prózahagyományt, radikálisan kilóg a magyar szépírók sorából.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényen!

Sajtóvisszhang:

Könyv és környéke

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve