Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Versek szódával – Rendhagyó, könyvtári Arany-irodalomórák

Két alkalommal került sor Sepsiszentgyörgyön, könyvtárunk Gábor Áron termében, rendhagyó irodalomórára, a Magyarországon évek óta működő, Versek szódával című irodalmi-zenés találkozó- és beszélgetéssorozat jegyében, "Arany János üzenetei" címmel, szerdán, november 29-én. A rendezvényen 11 órától a Székely Mikó Kollágium, 13 órától pedig a Mikes Kelemen Elméleti Líceum középiskolás diákjai vettek részt.

Az ötletgazda Kultúrvonal Produkciós Iroda fiatal alkotók által szólaltatja meg Arany János költészetét ezeken az előadásokon. Az előre megírt dramaturgiára épülő előadásban fellépett Lövétei Lázár László költő, műfordító, a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, Arany János alkotásának kiváló ismerője, beszélgetőtársa, Bíró Gergely író, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese, valamint Keleti András zenész, a colorStar együttes alapítója és frontembere, a Budapest Bár zenei produkció egyik énekese, illetve Tóth János Gergely színművész, a Bárka Színház tagja.

A műsor gerincét multimédiás vetítések és bejátszott zenei anyagok adták, emellett a közönség beszélgetést hallhatott Arany-versek olvasásáról, értelmezéséről, illetve arról, hogy miképpen lehet megzenésíteni azokat, akár a költő által hajdan saját verseihez szerzett dallamokat is felhasználva ehhez.

A Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is létrejött előadásoknak – amelyeken jelen volt a rendezvénysorozatot társszervező Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János költő, valamint Gréger Zsolt producer – fontos kísérőeleme a tehetségkutatás is, ezért a műsort követően azok a diákok, akik irodalmi ambíciót dédelgetnek magukban, alkotásaikat átadhatták a fellépőknek. Az Aranyzsákban elhelyezett írásokra ifjú szerzőik e-mail-ben kapnak elemző választ és hasznos tanácsokat.

Köszönjük vendégeinknek a tartalmas, érdekes előadásokat, a mikós és mikeses diákoknak és tanáraiknak a jelenlétet!

Toró Attila fotói a rendezvényről: https://www.sepsiszentgyorgy.info/…/3090-versek-szodaval-re…

Sajtóvisszhang:

http://www.hirmondo.ro/kultura/arany-janos-uzenetei/

http://www.3szek.ro/load/cikk/108249/aranyra_hangolo

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve