La drum cu lectură - din nou şi pentru absolvenţii de liceu!
Vineri, 24 mai 2013, a avut loc o nouă extindere festivă a sferei beneficiarilor programului comun al bibliotecii noastre şi al Primăriei municipiului Sf. Gheorghe, La drum cu lectură.
Şi anul acesta, elevii care îşi termină studiile liceale în şcolile din oraşul nostru, au primit câte o carte cadou: elevii maghiari (în total 590), lucrarea istoricului KÁDÁR Gyula despre istoria timpurie a oraşului Sf. Gheorghe, iar elevii români (în total 285) romanul Băiuţeii, semnat de Matei şi Filip Florian.
La festivitatea de vineri, a participat câte o clasă de absolvenţi din Colegiul Székely Mikó, Liceul Teoretic "Mikes Kelemen" şi două clase din Colegiul Naţional "Mihai Viteazul". Programul menţionat a fost lansat în aprilie 2010 de către instituţia noastră, în parteneriat cu primăria oraşului, şi, în esenţă, îşi propune să pătrundă în familiile din Sf. Gheorghe cu cărţi care pot deveni prietenul comun al părinţilor şi copiilor de toate vârstele. Din 2010 şi până astăzi,
Primăria a finanţat achiziţionarea a sute de cărţi de referinţă, în limba română şi maghiară, pe care biblioteca noastră le-a dăruit nou-născuţilor şi părinţilor acestora, respectiv copiilor şi tinerilor din şcolile oraşului. Băiuţeii reprezintă un roman cu totul special în literatura română. Scris de fraţii Filip şi Matei Florian (apărut la Editura Polirom din Iaşi, în mai multe ediţii, respectiv şi în ediţie e-book, fiind tradus deja în câteva limbi europene), romanul este "o carte despre miracolele de lîngă noi, despre copilărie si naivităţile ei, despre jocuri şi prietenie, despre fotbal si dorinţe, dar, mai ales, despre tărîmul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, aşteptările şi dezamăgirile lui" (fragment din prezentarea făcută de editură).
După cuvintele de salut rostite de doamna SZTAKICS Éva Judit, viceprimar al municipiului, directorul bibliotecii, SZONDA Szabolcs a vorbit despre Băiuţeii, apreciind că rândurile cărţii degajă nostalgia faţă de anii neasemuiţi ai copilăriei şi adolescenţei, oricare ar fi contextul în care acestea se petrec, dar şi bucuria de a povesti. Directorul a adăugat că probabil această nostalgie va oferi cărţii o savoare în plus atunci când cei prezenţi în sală o vor citi la un anumit timp după terminarea şcolii, simţind deasemenea aceleaşi lucruri; iar dacă o citesc acum, cât încă sunt în băncile şcolii, vor găsi în carte o scriere incitantă, o călătorie ca o aventură în trecutul recent, plină atât de fapte reale, cât şi de mici miracole cotidiene. Szonda Szabolcs şi-a încheiat prezentarea exprimându-şi convingerea, şi în calitate de director al unei biblioteci, că cititul merită să fie celebrat zi de zi, şi prin răsfoirea unei cărţi, evocarea unui vers sau a unei fraze dintr-un autor preferat – mai ales dacă acestea ne conduc la o nouă carte, la un nou vers, la o nouă frază, şi aşa mai departe, pe calea cunoaşterii valorilor literaturii, artei, muzicii etc., pentru că astfel ne cunoaştem din ce în ce mai bine, şi pe noi înşine, şi pe ceilalţi de lângă noi – ceea ce este un câştig nemăsurabil în bani. Pentru acestea, directorul le-a dorit celor prezenţi lectură plăcută şi impresii culturale memorabile. Întâlnirea cu universul romanului Băiuţeii a fost marcată în cadrul evenimentului şi de citirea a câtorva pasaje din această carte de către bibliotecara IANCULESCU Csilla.